Zorg voor een geldig beveiligingscertificaat voor uw autoverzekering

Wat moet u doen?

Zoek in uw polis (clausules) naar de alarmeisen van uw auto:

Staat er geen alarmeis op, dan hoeft u geen actie te ondernemen;
Heeft u alarmeis 1 / startonderbreker, dan moet dit aanwezig zijn. Geen herkeuring nodig;
Staat er een alarmeis van klasse 2 of hoger, controleer dan of uw auto dat ook heeft en controleer de geldigheid van uw beveiliging.  Lees dan onderstaand artikel;

Heeft u vragen, bel ons!

Wie is verantwoordelijk voor het opnieuw aanvragen van een certificaat of abonnement?
U! Alleen u als verzekerde en eigenaar van het verzekerde voertuig bent verantwoordelijk voor het up-to-date houden van uw beveiligings- en of voertuigvolgsysteem. Laat daarom na drie (of één) jaar uw systeem jaarlijks keuren en vraag een actueel certificaat op. Heeft u (ook) een peilzender? Zorg er dan voor dat u uw opvolgingsabonnement tijdig verlengt. Bij een “af-fabriek” systeem adviseren wij uw dealer/garage jaarlijks te laten bevestigen dat het systeem is gecontroleerd en goed functioneert.

Hoe werkt dat voor uw auto?
Veel verzekeraars stellen eisen aan alarmsystemen voor voertuigen. Dit staat op uw polisblad  vermeld, meestal onder de clausules!  Voor voertuigen met alarm eis vanaf SCM klasse 2 en af fabriek klasse 2 geldt de volgende regel:

  • Certificaten voor personenauto’s, motorfietsen en tweewielers hebben een geldigheidsduur van 36 maanden na afgifte. Hierna dient het beveiligingssysteem elke 12 maanden gekeurd te worden door een Kiwa SCM erkend inbouwstation. Bij een goed resultaat ontvangt u géén nieuw VbV-SCM certificaat, maar een “Bewijs van Certificering” als bewijs dat het beveiligingssysteem is gekeurd en naar behoren functioneert.
  • Certificaten voor voertuigvolgsystemen en terugvindsystemen hebben een geldigheidsduur van 36 maanden na afgifte. Hierna dient het beveiligingssysteem elke 12 maanden gekeurd te worden door een Kiwa SCM erkend inbouwstation voor voertuigvolgsystemen. Het systeem wordt dan samen met de meldkamer getest. Bij een goed resultaat ontvangt u géén nieuw VbV-SCM certificaat maar een “Bewijs van Certificering” als bewijs dat het beveiligingssysteem is gekeurd en naar behoren functioneert.
  • Certificaten voor bedrijfsvoertuigen en werkmaterieel hebben een geldigheidsduur van 12 maanden na afgifte. Hierna dient het beveiligingssysteem elke 12 maanden gekeurd te worden door een Kiwa SCM erkend inbouwstation. Bij een goed resultaat ontvangt u géén nieuw VbV-SCM certificaat, maar een “Bewijs van Certificering” als bewijs dat het beveiligingssysteem is gekeurd en naar behoren functioneert.
  • Certificaten voor mechanische beveiligingssystemen en af-fabriek startonderbrekers voor personenauto’s, motorfietsen en bedrijfsvoertuigen hoeven niet gekeurd te worden na afgifte van het VbV-SCM certificaat.

Wie keurt uw systeem?
In Nederland keurt Kiwa de alarm- en beveiligingssystemen en geeft certificaten af na herkeuring. Of zoals eerder beschreven uw garage/dealer. Vaak zijn zij ook SCM gecertificeerd.

Waarom is periodieke herkeuring nodig?
Beveiligingssystemen worden steeds geavanceerder en dat is nodig ook. Het dievengilde wordt steeds inventiever. Kiwa kijkt aan de hand van onder meer diefstalcijfers van voertuigen of een systeem nog aan de door Kiwa gestelde eisen voldoet. Als dit niet het geval is, trekt Kiwa de certificering in.

Wilt u herinnerd worden?
Wilt u van Kiwa een mail ontvangen wanneer uw certificaat verloopt?
U kunt dit via deze link direct bij Kiwa aangeven: Notificeer mij.

Vragen?
Heeft u naar het lezen van dit artikel nog vragen over de beveiligingseisen voor uw voertuig?       Neem dan a.u.b. contact op met Michel de Wildt, 070-342 92 42.